Ruiter

  
De 3 belangrijkste artikelen voor de berijder om mee te beginnen.

In het begin zie je vele kinderen beginnen te rijden met een trainingsbroek. Menige ouder wil eerst maar eens af wachten of een zoon/dochter het paardrijden nou wel echt leuk vind. Indien dit het geval is, word de aanschaf van een broek, cap en laarzen gedaan.

Rijbroeken, een rijbroek geeft veel meer steun tijdens het rijden als bijvoorbeeld een trainingsbroek of spijkerbroek. Dit komt omdat op de broek extra kniesteunen zijn bevestigt of zelfs een heel zitvlak. Vaak begin je met alleen kniesteunen en in der loop der tijd probeer je er een met zitvlak. Nou ik kan je vertellen met zitvlak zit in het begin even stroef en moet je even wennen maar daarna wil je nooit meer zonder. Dit omdat je veel vaster in je zadel zit.
Rijbroeken heb je vele modellen, lage en hoge taille band, Doorlopend zitvlak/normaal zitvlak of juist alleen kniesteunen. Hoe weet je nou wat jij fijn vind zitten ? Nou ik kan het heel kort pakken, gewoon PASSEN, even een paar aantrekken en je voelt gelijk wat je fijn vind zitten. En uiteraard telt de kleur en het motiefje ook mee. Tegenwoordig heb je hele complete stelletjes voor zowel jong als oud.

Laarzen, Niet alleen de rijbroek maakt een grote verschil tijdens het rijden, maar ook de laarzen zijn erg belangrijk. Indien je namelijk met gewone schoenen rijd heb je veel meer kans om in de beugels te blijven hangen. Dit kan levensgevaarlijk zijn. Rijlaarzen zijn precies in de juiste maat van de beugels waardoor blijven hangen bijna onmogelijk is. Ook laarzen zijn er in vele varianten. Voor kinderen pak je vaak de rubberen laarzen, deze heb je zowel ongevoerd als gevoerd. Het voordeel van ene gevoerde laars, is de zachtheid en het is een stuk warmer in de winter. Maar om te beginnen is de ongevoerde laars een leuke laars, deze zijn niet al te prijzig en is leuk om mee te starten. Vervolgens heb je nog lederen laarzen en kunstof laarzen. Lederen laarzen zie je vooral in de hogere wedstrijdsport. Het voordeel is namelijk dat leer helemaal naar je voet gaat vormen en na een tijdje als een huis om been aan sluit. Kunstof is iets stroever als leder maar is daarin tegen weer een stuk goedkoper. Jodphur schoenen met bijpassende chaps zijn ook een echte aanrader. Vooral in de zomer zijn deze schoenen ideaal. De chaps doe je om met het rijden en na het rijden loop je zo in je schoenen verder.

Cap, Het aller belangrijkste van paardrijden is toch echt de cap. Ik raad iedereen aan om met cap te rijden. Want maak je een klap op je hoofd zonder cap dan ben je ongelukkig!! Vroeger toen ik zelf wat jonger was reed ik ook altijd zonder cap, dat vieze zweet ding dat wou je niet op en het stond ook nog eens lelijk. Totdat ik op een dag tijdens de wedstrijden van mijn paard viel, gelukkig was op concour een cap verplicht. Ik maakte een flink klap op mijn hoofd, cap had een flinke duw gehad maar mijn hoofd was nog helder. Ik was zo blij dat ik een cap op had dat ik daarna nooit meer zonder ben gaan rijden. Elke paard kan van een kleine iets al schrikken. Een bladdertje die naar beneden dwarrelt en fietsbel er zijn zoveel dingen waar ze van kunnen schrikken. En als is je paard nog zo braaf, schrikken kan altijd! Dus rijd daarom altijd met een cap! Cappen heb je tegenwoordig met een goede ventilatie erin, En in diverse leuke design. Waardoor het dragen van een cap al comfortabeler is. En als je er eenmaal aan gewend bent dan wil je niet meer zonder.