Zadels

Een goed passend Zadel is erg belangrijk voor de paardenrug. Het is vergelijkbaar met goed passende schoenen voor ons. Zeg nou zelf als je schoenen niet goed zitten, ga je naast je schoenen lopen, je verplaats de druk en probeert steun te zoeken waar mogelijk is. Dit doet een paard ook, als zijn zadel niet goed ligt, gaat hij meer over rechts lopen of juist meer over links, hij begint te bokken omdat het pijn doet, Hij heeft geen bewegingsmogelijkheid meer en dit alles zorgt er voor dat ruiter en paard geen plezier meer hebben in het rijden.
Soms kan een niet goed passend zadel zoveel pijn geven bij het paard dat hij naar die dierenarts moet en je soms maandenlang niet meer mag rijden, omdat de rug tot rust moet komen.

Er zijn verschillende oorzaken waarom een zadel niet goed kan liggen :
De kussens van het zadel zijn ongelijk, De rug van het paard is niet helemaal recht, de ruiter zit niet helemaal recht, De kamer is te smal of te breed, het zadel ligt op de schoft. Zorg daarom altijd dat je goed in de gaten blijft houden of het zadel wel of niet goed ligt en laat er anders iemand bij komen die er verstand van heeft. Laat dit niet door een vriendin of instructrice doen, maar door een gediplomeerde zadelpasser!

Hoe weet je of je zadel goed past ? Het is erg belangrijk dat je 4 vingers tussen de schoft en het zadel hebt, in de loop der tijd dat je het zadel langer hebt zal deze nog gaan vormen en daardoor ook zakken. Je merkt al als je er op gaat zitten, dat het zadel al een vinger zakt. Indien de ruiter op het zadel zit en het zadel is gevormd heb je nog minimaal 2 vingers qwa ruimte nodig. 
Ook is het erg belangrijk dat de inch maat goed is voor de ruiter, als het zadel te groot of te klein is, dan zal de ruiter te veel of te weinig druk op de achterkant geven. Ook is de inch maat belangrijk voor de rug, een 17 inch zadel kun je bijvoorbeeld niet op een shetlander leggen, want dan ga je gegarandeerd et veel druk op de lenden leggen. Een paard heeft 18 ruggenwervel en daarna komen de lendenwervels, het mooiste zou zijn als het zadel hooguit tot de 14e rugwervel komt. 
De zadelpositie dient mooi in het midden te zitten, en niet teveel voor over of achterover te liggen.
Verder is het belangrijk dat de ruggengraat voldoende vrijheid heeft en het zadel niet op het schouderblad klemt. Kortom ene goed passend zadel is het halve werk naar vele prijzen in de wedstrijdsport.

Opvullen, Als je net een nieuw zadel gekocht hebt, gaat dit zakken, houd er daarom altijd rekening mee dat je officieel nar 3 maanden goed naar je zadel gaat kijken of deze helemaal goed ligt, soms moet deze hier en daar iets bijgevuld worden. Het opvullen van een zadel is vaak 1x in het jaar, maar dit is sterk afhankelijk van de aantal keren dat het zadel gebruikt word, de vulling van het zadel, en de hard en zachtheid van de kussens.

De boom van het zadel, Koop je een tweedehands zadel dan raad ik je aan om iemand mee te nemen die verstand heeft van bomen van een zadel. Je kunt namelijk niet in het zadle kijken of de boom goed is, dit moet je dus voelen. Koop je het zadel bij een ruitersportzaak dan weet je dat een ervaren persoon hier al naar gekeken heeft. Maar koop je het zadle particulier dan moet je daar zelf goed naar kijken. Kom je er namelijk later achter dat de boom gebroken is, dan kun je het zadel weg gooien en dat is hartstikke zonde van uw geld. Daarom raad ik altijd aan om naar een ruitersportzaak te gaan.

Tevens is de onderhoud van uw zadel ook zeer belangrijk, Als je je zadel goed onderhoud gaat deze jarenlanger mee. Zadels die kraken is vaak ene teken dat het nodig een invet beurt nodig heeft. Het beste kun je je zadel 1x in de maand goed schoon maken met zadelzeep, hier ontvet je het zadel ook gelijk mee en daarna het zadel invetten. Als je ,je zadel nieuw koopt, is het goed om het zadel indien het goed past gelijk schoon te maken en in te vetten, dit doen je 2 weken later weer! Dit omdat de zadels nog nooit ingevet zijn en een laagje vet erg belangrijk si voor de levensduur. Als je dit alles het eerste jaar zorgvuldig doet, kun je het daarna 2 tot 3 in het jaar doen en zal dat voldoende zijn.
vet je veelzijdigheid, dressuur en springzadel altijd in met VET, dus geen olie, olie zal er voor zorgen dat je stiksel sneller los laten. Olie is erg aan te raden voor hoofdstellen, tuigen, beugelriemen, stock en westernzadels.

Wat voor soorten zadels zijn er ? Je hebt veelzijdigheidzadels, deze worden veel voor de recreatie ruiter gebruikt. Dressuurzadels, als je besluit niet meer te gaan springen of af en toe een heel laag balkje mee te pakken dan kun je het beste voor een dressuurzadel kiezen. Een dressuurzadel zorgt er voor dat je in de juiste houding zit en met lange benen rijd. Springzadels zijn er juist weer voor op met zo kort mogelijke beugels te rijden, zodat je goed steun met de knieën kunt pakken.Ook heeft dit zadel vaak een platte lepel zodat je goed je zadel uit kan komen. Voor ijslanders pak je vaak een ijslander zadel. Hier zitten ribbels in het zadel zitgedeelte, dit omdat een ijslander een extra gang heeft, tulten. Door de ribbels kun je deze gang beter opvangen met je zit. Western en stockzadels werden vroeger voor koeien vangen gebruikt, dit verklaart ook de knop en de achtersingel. Om de knop werd namelijk de lasso gedaan als ze de koe te pakken hadden, de ahctersingel diende ervoor het zadel op zijn plaats te houden. Tegenwoordig word er nog heel licht de westernsport beoefent, maar word over het algemeen deze zadels het meest voor buitenritten gebruikt. De zadels zitten uiterst comfortabel en zijn ideaal om langere tijd op te rijden of om lekker ontspannen te rijden. Het verschil tussen een western en een stockzadel is, is dat je bij een westernzadel iets onderuitgezakt zit en bij een stockzadel kaarrecht. Indien u last heeft van rugklachten is een stockzadel aan te bevelen. Je kan een stockzadel zien als een combinatie tussen western en dressuur in.

Welke inch maat heb ik nodig ?
De inch maat heeft zowel met de ruiter als met de pony te maken. Het meest met de ruiter, eerst word er namelijk gekeken welke maat de ruiter nodig heeft en daarna of dit mogelijk is voor de pony.
15 en 16 inch word veel gebruikt voor shetlanders en A/B-ponys. 15 inch is vaak voor kinderen tot 6 jaar, daarna ga je over op een 16 inch zadel.
Let hierbij wel op, dat de inch maat ook afhankelijk is van het postuur van de ruiter en de lengte. Twijfelt u raad pleeg dan altijd een ruitersportzaak.
17 inch word voor de Jongeren gebruikt tot 18 jaar daarna kom je in de volwassen maat 18 inch uit.
19 inch zadels zijn er ook, en deze maat heb je nodig als je fors van postuur bent.